Wiadomości

Karp - nie tylko potrawa wigilijna, ale przede wszystkim żywe stworzenie

Data publikacji 21.12.2024

Już za kilka dni wszyscy wraz ze swoimi rodzinami i osobami najbliższymi przełamiemy się opłatkiem i zasiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na stołach z pewnością nie zabraknie tradycyjnych potraw, do których zalicza się przede wszystkim nasz polski karp. Warto jednak pamiętać, że karp, zanim trafi na nasze talerze, jest przede wszystkim żywym stworzeniem, dlatego należy mu się odpowiednie traktowanie. Pamiętać o tym powinni zarówno sprzedawcy, jak i konsumenci.

Karp, jako istota żyjąca i zdolna do odczuwania bólu, podlega ochronie wynikającej z przepisów Ustawy o ochronie zwierząt. W myśl tych regulacji każdy, kto zajmuje się handlem żywymi rybami, ma obowiązek uwzględniania potrzeb zwierzęcia oraz zapewnienie mu opieki i ochrony. Aby zadośćuczynić tym obowiązkom należy przestrzegać reguł przechowywania, transportowania oraz uśmiercania ryb.

Żywe ryby powinny być przechowywane w wodzie - ich naturalnym środowisku. Przetrzymywanie ryb w suchych pojemnikach, jest niezgodne z prawem. Powinno unikać się zadawania zbędnego cierpienia i stresu – zarówno podczas przechowywania, jak i transportu. Ryby przed sprzedażą powinny być uśmiercane w sposób humanitarny, polegający na zadawaniu minimum cierpienia fizycznego i psychicznego. W sprzedaży detalicznej musi się to odbywać w miejscach do tego wyznaczonych, np. za parawanem, przenośną ścianką, w miejscu niedostępnym dla osób postronnych. Zabronione jest uśmiercanie ryb, w obecności dzieci. Grozi to karą grzywny, ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 3. W przypadku braku możliwości uboju karpia przed sprzedażą, opakowanie stosowane do przenoszenia ze sklepu żywych ryb przez konsumenta powinno zawierać wodę.

W okresie przedświątecznym następuje wzmożona sprzedaż ryb. W tym okresie policjanci wraz ze strażnikami miejskimi i innymi służbami sprawdzają, w jakich warunkach przetrzymywane są karpie, kontrolując miejsca ich sprzedaży. Kontrole takie przeprowadzać może również powiatowy lub wojewódzki lekarz weterynarii. W przypadku ujawnienia niezgodności sprzedający muszą liczyć się z konsekwencjami prawnymi. Należy pamiętać, że niezapewnienie rybom odpowiednich warunków lub uśmiercanie ich w niehumanitarny sposób może być zakwalifikowane jako znęcanie się nad zwierzętami, za co grozi nawet do 5 lat więzienia.

Powrót na górę strony